HomeVestiLiga četiri trke „Viking Challenge 2023“ sa ekstremnim nagradnim fondom septembra i u Vršcu

Vršački atletski klub 1926 saopštio je lepe sportske vesti vršačkoj javnosti.

„Ova godina biće vrlo uzbudljiva za trkače i one koji su željni dobrog izazova. Nema bolje pobede od vikingške. Liga četiri trke „Viking Challenge 2023″ počinje u martu, prvom trail trkom na Stražilovu, gde će na stotine trkača imati priliku da ocene svoju fizičku spremnost. Potom se u junu održava na Bukulji, u septembru u Vršcu, a decembru na Fruškoj Gori“, kaže Nenad Habibović predsednik VAK 1926.

Habibović dodaje da se radi o ligi trka sa najvećim nagradnim fondom u Srbiji, koji isnosi čak 3.000.000 dinara.

„Takmičari se prijavljuju za učešće na trkama na kojima je ograničen broj učesnika i on iznosi 500 takmičara. Oni se boduju u odnosu na plasman tako što prvi dobija 500, drugi 499, treći 498 bodova i tako sve do poslednjeg, koji dobija 1 bod. Bodovi se sabiraju na svim trkama na kojima takmičar učestvuje, kako bi se na kraju godine proglasili najbolji. Svaki takmičar je na ovim trkama pokriven i polisom osiguranja Dunav Osiguranja, a cena osiguranja je uključena u cenu startnine“, objašnjava Habibović.

Posebno, svaki „Viking Challenge“ od ova četiri, koji se godišnje održavaju, ima svoje nagrade. Glavna nagrada je pristupnica za „Viking running team“, za dva takmičara i odlazak na neku od trka u Norveškoj i to sve o trošku organizatora.

„Da, možete totalno besplatno da idete u Norvešku na trku. Za to Vam nije čak potreban ni plasman, nego samo malo sreće, da budete izvučeni na obaveznoj lutriji, posle završetka trke. Nakon tog izvlačenja, izvlači se i srećan dobitnik koji dobija produženi vikend u Norveškoj, u gradu Oslo, sa plaćenim avionskim kartama. Prvih troje plasiranih u ženskoj i muškoj kategoriji dobijaju po par „Viking Anaconda“ trail patika, koje vrede oko 22.000 dinara. Tu se organizator ne zaustavlja, jer nagrada ima još i važe za svaku trku. Ali, najvrednije su one koje se dobijaju na kraju godine, nagrade koje osvajaju najbolji na svim trkama u jednoj kalendarskoj godini“, ističe Habibović.

Prema njegovim rečima, glavna nagrada je odlazak na „Polar night half marathon“, koji se održava u gradu Tromzo u Norveškoj, 6. januara 2024. godine, gde će se, u polumaratonskoj trci po ledu i snegu, uz uživanje u polarnoj svetlosti, okušati pobednici u pojedinačnoj konkurenciji i pobednički tim.

„Plaćeno je sve, startnina za trku, avion i 7 dana smeštaja u Tromzou. To je najseverniji sertifikovani maraton na planeti. Trči se na minus 15 do 20. Zatim imamo kajake u nagradnom fondu, čija pojedinačna cena prelazi 150.000 dinara. Ono što je nama najvažnije je da je i Vršac jedan od domaćina ovakvog velikog i možda najozbiljnijeg događaja ove vrste u Srbiji. Tehnički organizator ove trke biće Vršački atletski klub 1926“, kaže Habibović u ime VAK 1926, kluba od kojeg u skorije vreme očekujemo još mnogo zanimljivih informacija o ovoj sve popularnijoj ligi trail trka.