HomeVestiNajbolja ekipa Grada Vršca za 2022. godinu OFK Vršac

Svečana manifestacija Izbor sportiste godine Grada Vršca za 2022. godinu održana je danas u Kongresnoj dvorani Centra Millennium. Za najbolju ekipu proglašen je OFK Vršac, za najboljeg seniora paraglajderista Goran Đurković, a za najbolju seniorku Milica Pavlović članica Boks kluba Gard.

Na samom početku, posle kratkog filma koji je više stotina prisutnih podsetio na sva značajna sportska događanja tokom protekle godine, obratila se gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

„Veoma mi je drago da sam večeras ovde sa vama među ovoliko uspešnih mladih ljudi koje se bave sportom i koji naš Vršac čine ponosnim. Još jednom ćemo, kao i svake godine, nagraditi one najbolje, ali ja želim svima da vam čestitam zato što ste svi vi pobednici, jer velika je pobeda što se bavite sportom, trenirate i takmičite. Grad Vršac godinama podržava razvoj sporta, pa tako pomažemo u finansiranju svih sportskih klubova sa naše teritorije, ali ulažemo i u sportsku infrastrukturu. Posebno sam ponosna što smo u prethodnom periodu uspeli da završimo veoma vredne sportske objekte u našim selima. Tako je Gudurica dobila novu i modernu sportsku salu, a u Uljmi se završava hala u kojoj će moći da se održavaju ozbiljna sportska takmičenja. Naravno, ulagalo se i u infrastrukturu u gradu, a posebno bih istakla radove na Gradskom stadionu koji je u protekloj godini postao moderan sportski kompleks zahvaljujući rekonstrukciji pomoćnog terena. Želela bih još jedno da se osvrnem na naše najmlađe sportske nade i da im poželim da nastave da se bave sportom, da se raduju i uživaju. Budite istrajni, a mi smo već ponosni na vas. Naravno, ispred Grada Vršca i u svoje lično ime čestitam i vama starijima na svim ostavrenim uspesima i nagradama koje ste poneli u prethodnoj godini. Hvala vam za radosti koje ste nam doneli u prethodnoj godini“, rekla je gradonačelnica Mitrović.

Pristupilo se dodeli nagrada, a prvo su predstavljene vršačke sportske nade, od kojih se u budućnosti očekuju ozbiljni rezultati. Nagrade su im dodelili Boban Bogosavljević predsednika Sportskog saveza Vršca i Miroslav Lepir člana Gradskog veća za obrazovanje.

Sportske nade za 2022. godinu su:
1. Mihaela Pasula, Udruženje ženskog fudbala Banat
2. Teodora Ivašku, SU Plesni studio Millennium
3. Vladislava Milošević, SU Plesni studio Millennium
4. Zoja Dakić, Sokolsko društvo Vršac
5. Teodora Tasić, Sokolsko društvo Vršac
6. Lena Đorđević, Planinarsko smučarsko društvo Železničar
7. Balša Ivanović, Planinarsko smučarsko društvo Železničar
8. Vukašin Ankajcan, Tekvondo klub Vršac
9. Milica Vojteški, Snou tim Vršac
10. Konstantin Pavlović, Snou tim Vršac
11. Jovana Medić Pavlović, Ženski Odbojkaški klub Vršac
12. Petra Brankov, Streljački klub Uljma
13. David Dmitrović, Boks klub Gard
14. Nikolina Ćurčić, Vršački atletski klub 1926
15. Bogdan Aničić, Vršački atletski klub 1926
16. Relja Mali, Mačevalački klub Karika
17. Mateja Milovanović, Mačevalački klub Karika
18. Andrija Bilas, Atletski klub Atina
19. Jana Maticki, Atletski klub Atina
20. Luka Gajački, Stonoteniski klub Jedinstvo
21. Lana Grković, Tekvondo klub Tornado
22. Uroš Nedin, Boks klub Fajter 013
23. Aleksandar Ćurčić, Boks klub Fajter 013
24. Danilo Marinković, Akademija fudbala Kristal
25. Stefan Grujić, Akademija fudbala Kristal
26. Miodrag Jovičić, Košarkaški klub Vršac
27. Vuk Mijatović, Košarkaški klub Vršac
28. Iva Stanaćev, Odbojkaški klub Banat
29. Ognjen Bogdanov, Odbojkaški klub Banat
30. Tomislav Suhecki, Džudo klub Lokomotiva
31. Andrijana Lalić, Badminton klub Fanatik
32. Ilija Lalić, Badminton klub Fanatik
33. Đurđa Klašnja, Tekvondo klub Eurošped
34. Teodor Ostojić, Tekvondo klub Eurošped Uljma
35. Nevena Nikolin, Tekvondo klub Eurošped Uljma
36. Vukadin Orelj, Tekvondo klub Eurošped
37. Sergej Bukvić, Karate klub Vršac
38. Ana Rošulj, Akro dens klub Super Star
39. Luna Manču, Akro dens klub Super Star

U kategoriji pionirki, Marko Rašić član Gradskog veća resorno zadužen za sport i omladinu, nagradu je dodelio Jeleni Tanackov članici Džudo kluba Lokomotiva. Jelena je prvakinja Vojvodine i šampionka Srbije u kategoriji mlađih pionirki. Pored toga Jelena je osvajala medalje na svakom turniru na kojem je učestvovala, od Beograda, Podgorice, Sarajeva, rumsunskog Arada, bugarske Sofije…jednostavno teško je sve nabrojati. Takođe, specijalnu nagradu dodelio je Jeleni Jovanović članici streljačkog kluba Uljma, koja je u 2022. godine postala prvak Vojvodine i Srbije u kategoriji pištolj pojedinačno. Rođena je 2008. godine, a streljaštvom se u rodnoj Uljmi bavi već dve godine.

Titulu najboljeg pionira poneo je Andrija Mihajlović član Tekvondo kluba Eurošped. Andrija je u 2022. godini osvojio prvo mesto na prvenstvu Evrope za pionire održanom u Bukureštu. Takođe je bio prvi i na Prvenstvu Srbije, ali i osvojio brojne pionirske turnire u protekloj godini.

Najbolja kadetkinja za 2022. godinu je Vanja Rankov članica Tekvondo kluba Eurošped. Vanja je na Evropskom prvenstu na Malti osvojila prvo mesto i postala prvakinja Starog kontineta. Takođe je titula prvaka Srbije u njenom vlasništvu, a osvajanjem mnogobrojnih međunarodnih turnira našla se na prvom mestu Svetske tekvondo rang liste. Gradonačelnica Vršca je Vanji Rankov dodelila i posebnu nagradu koju Grad Vršac dodeljuje za izuzetne rezultate.

Za najboljeg kadeta proglašen je Stefan Radonjić član Stonoteniske akademije Millennium. Stefan je prvak Srbije i šest puta prvak Vojvodine u stonom tenisu. Sa timom je ekipno prvak Srbije u juniorskoj kategoriji. Na školskoj olimpijadi učenika Republike Srbije osvojio je prvo mesto u pojedinačnoj kategoriji. Učesnik je Balkanskog i Evropskog prvenstva. Trenutno je na 19. mestu po rejtingu na Evropskoj rang listi.

U kategoriji kadeta dodeljene su i dve specijalne nagrade. Dobili su ih Marko Stefanov član Tekvondo kluba Eurošped i Dušan Knežević član Atletskog kluba Atina. Marko je Prvak Vojvodine i drugi je u Srbiji. Učesnik je Svetskog prvenstva i trenutno je 4. na Svetskoj rang listi. Dušan je treći na 100 metara u Srbiji, treći u štafeti 4×100 metara i bori se za mesto u štafeti Srbije na 4×100 metara.

Najbolja juniorka za 2022. godinu je Melisa Cvetković članica Tekvondo kluba Vršac. Melisa je na prvenstvu Srbije osvojila 1. mesto, a na Prvenstvu Vojvodine 2. mesto. Učestvovala je i na brojnim turnirima.

Najbolji junior za 2022. godinu je Aleksandar Novaković član Borilačkog kluba Viva. Aleksandar je prvak Srbije u MMA, osvojio je prva mesta na svim turnirima na kojima je učestvovao i član je Reprezentacije Srbije. U ovom kategoriji specijalna nagrada dodeljena je Ognjenu Dragosavljeviću članu Tekvondo kluba Eurošped. Ognjen je prvak Srbije, prvak Vojvodine i učesnik Svetskog prvenstva za juniore.

Najbolji treneri u 2022. godini su Mario i Marin Dujić iz Tekvondo kluba Eurošped. Godina 2022. je bila više nego uspešna za braću Dujić. Učestvovali su na oko 40 takmičenja širom sveta, a spomenućemo samo najvažnije rezultate koji su ostvarili njihovi učenici: Evropsko pionirsko prvenstvo održano u Bukureštu – 1. mesto, Evropsko kadetsko prvenstvo održano na Malti – 1. mesto, Svetsko kadetsko prvenstvo 5. mesto. Kao treneri reprezentacije učestvovali su na Svetskom i Evropskom prvenstvu, a njihova kadetkinja Vanja Rankov prva je na Svetskoj listi. I u ovoj kategoriji dodeljeno je specijalno priznanje, a dobio ga je Vladimir Đokić trener KK Vršca. Vladimir Đokić ima iza sebe veoma uspešnu godinu sa košarkašima Vršca, a sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvoji je 3. mesto na Evropskom prvenstvu, što je Srbiji jedina medalja u prethodnoj godini.

Zamenik gradonačelnice Vršca Dejan Santrač prvo je dodelio Specijalno priznanje Sportskom savezu Vojvodine, a potom Nenadu Habiboviću iz Vršačkog atletskog kluba 1926 i Ljubanu Vučkoviću iz OFK Vršca.. Habibović je sa svojim saradnicima organizovao nekoliko uspešnih manifestacija, koje su promovisale Grad Vršac i klub na čijem je čelu. Organizovan je Beli kros, Prvenstvo Srbije u planinskom trčanju, Vršačka trka uz stepenice i Grožđenbalska trka. Takmičio se u veteranskim kategorijama u Srbiji i Evropi i bio je vođa Repezentacije Srbije na Prvenstvu Evrope u polumaratonu. Ljuban Vučković je legendarni trener golmana vršačkog fudbala. Već decenijama pod njegovom trenerskom palicom stasavaju golmani u gradu pod Kulom. Ljuban je i danas trener golmana OFK Vršca koji se takmiči u Prvoj ligi Srbije.

Nagrada za životno delo dodeljena je košarkaškom stručnjaku Miodragu Mići Marijanoviću. Marjanović je košarkaški trener – ekspert FIBA i nekadašnji košarkaš Vršca, OKK Beograda, Spartaka iz Subotice i Švajcarskog Berna. Marjanović je studirao na Beogradskom univerzitetu, gde je diplomirao na DIF-u. Tokom studija specijalizovao se za košarku. Posle duge košarkaške karijere ostvario sei kao trener. Prvi uspeh beleži sa ekipom Agrovršca sa kojom 1978/79. godine osvaja Kup Vojvodine i ulazi u 16 najboljih ekipa tadašnje Jugoslavije. Sa KK Vršcem, u saradnji sa legendarnim Milanom Cigom Vasojevićem, 1986. ulazi u Prvu B ligu. Radio je i u stručnom štabu ženske reprezentacije Jugoslavije kao pomoćni trener. Vodio je i mušku kadetsku reprezentaciju Jugoslavije na prvenstvu Balkana u Klužu. Krajem 1990. odlazi za Švajcarsku, gde do 2002. godine trenire muške i ženske ekipe. Kao trener osvaje titule brojne titule, 1999. godine postaje selektor ženske Reprezentacije Švajcarske. Reprezentaciju Švajcarske dovodi u Vršac na pripreme. od 2003. zadužen je za razvoj svetske košarke, i postaje FIBI-n trener-ekspert za Afriku U Africi i Aziji obavlja poslove: trenera, instruktora, tehničkog direktora i eksperta FIBE. Ostvario je velike uspehe i radio u mnogobrojnim zemljama Afrike odakle je oneo pregršt nagrada, a 2010. učestvuje sa ekipom Obale Slonovače na SP u Turskoj. U 2022. godini vodio je novoformiran klub iz Vršca KK Breg sa kojim je osvojio Letnju ligu Okružnog saveza. Sa suprugom Ksenijom danas živi u rodnom Vršcu.

Najbolja seniorka u 2022. godini je Milica Pavlović članica Boks kluba Gard. Milica je u 2022. godini bila šampionka Srbije u asaut savateu do 65 kilograma, prvak Evropskog kupa u kikboksu do 65 kilograma, prvak Balkanskog kupa i najbolji borac u kikboksu do 65 kilograma, kao i vicešampionka Evrope u savateu do 65 kilograma i vicešampionka Srbije u kikboksu do 65 kilograma.

Najbolji senior u 2022. godini je Goran Đurković iz Paragajding kluba Berkut. Goran je u protekloj godini osvojio drugo mesto na Evropskom prvenstvu, treće mesto u generalnom plasmanu na Svetskom Kupu i trenutno je 5. na Svetskoj rang listi. U kategoriji seniora specijalno priznanje dodeljeno je košarkašu Stefanu Momirovu. Momirov je rođen u Vršcu i član je košarkaškog kluba Rio Breogan iz ACB lige u Španiji, jedne od najboljih u Evropi. U 2022. godini osvojio je srebrnu medalju na Mediteranski igrama sa reprezentacijom Srbije u basketu 3×3.

Najbolja ekipa Grada Vršca za 2022. godinu je OFK Vršac. OFK Vršac ispisao je istoriju vršačkog fudbala u 2022. godini. Osvajanjem prvog mesta u Srpskoj ligi plasirali su se u Prvu ligu Srbije, najviši stepen takmičenja u istoriji vršačkog fudbala. Klub je time dostigao profesinalni nivo takmičenja, a već u prvoj polusezoni pokazao je da mu je tu i mesto, jer je jesenji deo prvenstva završio u gornjem delu tabele. Nagradu je primio predsednik kluba Aleksandar Lazevski. U ovoj kategoriji dodeljena su i dva specijalna prizanja, Ženskom odbojkaškom klubu Vršac za ulazak u Drugu ligu i Stonoteniskoj akademiji Millennium, koja je takođe ušla u viši rang takmičenja i sada se takmiči u Prvoj ligi.