HomeVestiObeleženo 70 godina postojanja Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta

U holu zgrade Pokrajinske vlade nizom svečanosti obeležen je jubilej – 70 godina postojanja Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.

Zavod je počeo sa radom 13. jula 1953. godine kada je Savez sportova Vojvodine na svom sastanku doneo odluku o osnivanju „Sportskog instituta Vojvodine“ sa sedištem u Novom Sadu. Tokom svog postojanja ova institucija je razgranavala svoju delatnost prilagođavajući je potrebama razvoja fizičke kulture Pokrajine, a u skladu sa tim menjala je i nazive.

Delatnost Zavoda obuhvataju periodično praćenje stanja fizičkih sposobnosti dece, omladine i odraslih, kontrolu treniranosti sportista od interesa za Pokrajinu i stručno savetodavnu pomoć vrhunskim sportistima i kadrovima u sportu, informaciono-dokumentacionu delatnost i održavanje baze podataka za potrebe vođenja matičnih evidencija i pripremu analitičke dokumentacije za planiranje, programiranje, valorizaciju efekta i druge stručne potrebe organizacija i saveza, izdavačku, propagandnu i istraživačko razvojnu delatnost.

Događaju su prisustvovali ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, članovi Pokrajinske vlade i predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije i Sportskog saveza Vojvodine kao i mnogobrojni sportisti i sportski radnici.

Direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta Danijel Župić rekao je da je svojim delatnostima, a pre svega postignutim rezultatima, Zavod postao važan segment u sistemu sporta u našoj pokrajini, a samim time i u Republici Srbiji.

„Sedam decenija postojanja Zavod pruža neprocenjivu podršku razvoju sporta na mnogim nivoima. U godinama pred nama nastavićemo da se usavršavamo i pratimo najnovije trendove i dostignuća, u cilju podrške razvoju srpskog sporta“, izjavio je Župić.

„Naša država i Ministarstvo sporta prepoznaju sport kao veoma važnu delatnost u društvu i u izgradnji infrastrukture, usavršavanju kadrova i finansiranju redovnih programa. Uvek smo tu da pomognemo i podržimo sport“, rekao je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

Povelje za doprinos razvoju sporta i radu Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta uručene su predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru, predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i Pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu Danetu Basti.