HomeVestiPrva Eko teretana od recikliranog drveta iz Save i Dunava otvorena u Vršcu

Prva Eko teretana od recikliranog drveta izvučenog iz reka otvorena je danas na Gradskom jezeru u Vršcu.

Reč je o prvoj teretani ovakvog tipa u ovom delu Evrope. Njenom izgradnjom Grad Vršac je predstavnicima Evropske unije, koji su bili na otvaranju, primerom prikazao da Srbija počinje da se bavi ekologijom na još ozbiljniji način. Idejni tvorac teretane je Marko Ćirić iz Centra za unapređenje preduzetništva mladih.

Teretana se sastoji od 12 sprava za vežbanje od recikliranog drveta, koje se nalazilo između desetak i gotovo 100 godina na dnu Save i Dunava, te je otporna na sve klimatske uslove. Na ovim spravama mogu da se vežbaju sve mišićne grupe. Postoji i mogućnost dodavanja opterećenja.

Teretanu su svečano otvorili Antoan Avinjon,šef delegacije EU u Srbiji za ekologiju i Marko Rašić član Gradskog veća Vršca resorno zadužen za sport i omladinu.

Teretana je donacija Vlade Kraljevine Švedske i UNDP Gradu Vršcu, u okviru saradnje sa Evropskom unijom.

Svečanom otvaranju su, pored predstavnika Grada Vršca i delegacije EU u Srbiji, prisustvovali još i predstavnici JKP „Drugi oktobar“ koje gazduje Gradskim jezerom na čelu sa direktorom Jovanom Kneževićem, Zlatan Milošević ekonomski ataše ambasade Kraljevine Švedske u Beogradu, kao i projekt menadžeri UNDP Radovan Nikčević, Ana Mitić i Vlada Jovanović.

„Osnovni cilj projekta i kompletne ove priče jeste povećanje svesti ljudi o zdravlju i značaju fizičke aktivnosti na celokupno psihofizičko zdravlje, kao i značaj obnovljivih izvora. Još jedan od ciljeva je edukacija korisnika o značaju rekreacije i sporta kao i obuka vežbača za pravilan način vežbanja. Pored svake sprave se nalazi opis vežbe, u početnom i krajnjem položaju kao i varijante vežbi koje mogu da se urade na toj spravi i određeni primeri treninga koji se mogu primeniti. Pored svega, veoma je bilo važno prilagoditi Eko teretanu svima, da korisnici bez obzira na godine i trenutno stanje forme mogu da vežbaju i budu zadovoljni efektima treninga. Takođe, jako mi je drago što smo postali prvi Grad u Srbiji i u Regionu sa ovakvom teretanom i ubeđen sam se da je ovo samo jedan od projekata koji ćemo uspešno realizovati u budućnosti, a sve u cilju zaštite životne sredine i očuvanje zdravlja svih naših sugrađana“, izjavio je Marko rašić, član Gradskog veća za sport i omladinu.