HomeVestiStrateg OFK Vršca: Imamo napadački kapacitet

Fudbaleri OFK Vršca privode kraju pripreme za svoju drugu sezonu u Mocartbet Prvoj ligi Srbije tokom kojih su odigrali šest pripremnih mečeva, zabeležili tri pobede uz dva nerešena ishoda i jedan poraz. Analizu urađenog i ocenu učinka igrača dao je šef stručnog štaba Zoran Kostić.

„U šestoj smo nedelji priprema, dosadašnjim radom sam sasvim zadovoljan. Što se tiče pripremnih utakmica svi znamo da rezultat nije u prvom planu, ali sigurno je da se kroz njih gradi pobednički mentalitet. Zbog toga sam rezultatima zadovoljan. Međutim, ono što je za mene kao trenera mnogo bitnije je način na koji smo došli do pobeda. Na tome smo kroz trenažni proces radili, to je ono što smo od igrača tražili. Raduje me što smo detalje vežbane na treninzima implementirali u našu igru i tako došli do pobeda“, kaže Kostić.

Ako se tome doda podatak da je OFK Vršac pobede u pripremnim mečevima ostvario protiv jednog superligaša i dva prvoligaša sa ambicijama da se bore za plasman u plej-of grupu, svakako da dodatno dobijaju na značaju.

„Za mene kao trenera svaka je pobeda vredna i mišljenja sam da u današnjem fudbalu lakih protivnika nema. Pristup uvek mora biti na najvišem nivou jer je to jedini način da napredujemo kao ekipa i igrači pojedinačno. U fudbalu vremena nikad nema dovoljno, pogotovo kada ekipa promeni skoro 70 odsto igračkog kadra kao naša. Ako imamo u vidu sa kojim smo vremenom raspolagali u pripremnom periodu sigurno je da mogu biti zadovoljan kako sada izgledamo na terenu. Ostaje da tokom prvenstva napredujemo iz kola u kolo“, rekao je Kostić.

OFK Vršac je dobar deo priprema obavio sa dugačkim spiskom povređenih igrača. S tim u vezi nameće se pitanje hoće li biti još novajlija do kraja prelaznog roka.

„Sa igračima koje trenutno imamo na raspolaganju itekako sam zadovoljan, odajem im priznanje za do sada urađeno, kroz utakmice su pokazali da mogu mnogo i apsolutno verujem u njih. Pojačanja bi nam dobro došla zbog dužine prvenstva, ali i zbog konkurencije. Potreban nam je jedan napadač i neophodna nam je konkurencija na poziciji desnog bočnog igrača. U idealnom scenariju i još jedan vezni. Svi u klubu se slažemo sa tom vizijom i sva radimo na tome“, rekao je Kostić.

Posle prve dve pripremne utakmice i dva nerešena ishoda (Panduri, Dumbravica) vršačka fudbalska javnost prisetila se prošlogodišnjeg učinka užičke Slobode pod vođstvom trenera Kostića kada je 16 puta odigrala nerešeno, od toga deset puta 0:0.

Mnogi su pomislili da bi i Vrščani slično mogli da igraju u narednoj sezoni. Međutim, usledile su utakmice u kojima je OFK Vršac po dva gola dao OFK Beogradu, Voždovcu i Grafičaru. Šef struke upitan je kako će zapravo njegova ekipa igrati u predstojećoj sezoni.

„Treneri u ovom rangu takmičenja još uvek su ograničenih mogućnosti kada je u pitanju ostvarenje vizije. Potrebno je približiti trenersku viziju i mogućnosti kluba. Treneri na višem nivou imaju mogućnosti da dovode igrače kakve žele za svoju viziju igre i uklapaju ih u svoj sistem. Mi, na ovom nivou, još uvek nismo tih mogućnosti, moramo da se prilagođavamo onim čime raspolažemo. Prošlosezonski tim Slobode bio je tako koncipiran da je mogao najviše da pokaže kroz čvrstu i disciplinovanu igru. U Vršcu ove sezone imamo izuzetan napadački potencijal, šanse koje smo stvarali na pripremnim mečevima pretvarali smo u golove. Moj stil igre je napadački, a svaki trener voli da mu ekipa pobeđuje. Trudićemo sa da na svakoj prvenstvenoj utakmici organizovano napadamo i izgledamo kao tokom pripremnih mečeva na kojima smo pobeđivali. Ipak, uspeh u svakom sportu, ne samo u fudbalu, zavisi pre svega od odbrane. Uklopićemo sve detalje i bićemo tim koji u svakom trenutku zna šta hoće“, naglasio je trener Vrščana.

Rekovalescenti u pogonu za dve nedelje

Spisak igrača na koje trener Kostić tokom priprema nije mogao da računa je prilično dug. Todorović, Tasić, Grek, Stašević.

„Todorović je jedini imao težu povredu koja ga je tri nedelje odvojila od terena. Stašević je imao naprsnuće nožnog palca, polako se vraća u trenažni proces. Njima i ostalim rekonvalescentima biće potrebno još oko tri sedmice da se vrate takmičarski ritam“, istakao je Kostić.

Ambicije? Plasman u plej-of!

Šef struke Vrščana rekao je da se još uvek ne može oceniti da li će liga biti slabija ili jača u odnosu na prethodnu sezonu.

„Većina ekipa je dosta promenila igrački kadar i vreme će pokazati da li će šampionat biti jači ili slabiji. Mislim da će u prednosti biti timovi koji su sačuvali sastave, tu pre svega mislim na ekipu Jedinstva iz Uba, zatim Radnički iz Sremske Mitrovice i Inđiju. Grafičar će, takođe, biti izuzetno zanimljiv i nezgodan protivnik. Mi smo klub koji želi rezultatski iskorak u odnosu na prethodnu sezonu, a to je plasman u plej-of grupu. Ko će istaći kandidaturu za najviši plasman znaće se posle desetak kola“, kaže Kostić.

Branislav Josimov