HomeVestiVanja Rankov najbolji sportista, Eurošped najbolji klub Vršca u 2023. godini
Svečana manifestacija, Izbor sportiste godine Grada Vršca za 2023. godinu, održana je večeras u prepunoj Kongresnoj dvorani Centra Milenijum, u organizaciji Grada Vršca i Sportskog saveza Vršca.

Program je započet kratkim filmom koji je prisutne podsetio na sva značajna sportska događanja tokom protekle godine, a najprestižnije nagrade Grada Vršca za 2023. godinu, uručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

„Posebno me raduje, što je danas među nama do sada najveći broj mladih nada vršačkog sporta, koji će u budućnosti predstavljati naš grad, kako u našoj zemlji, tako i širom sveta. Možda će baš neki od vas jednog dana sa ovog mesta poneti i povelje najuspešnijih sportista Grada Vršca, a ja vam želim da nastavite da se bavite sportom, da se radujete i da kroz sport razvijate nova prijateljstva. Ponosna sam što Grad Vršac, kao jedna mala sredina neprestano ulaže u svoje najsavremenije sportske objekte, kao što su Centar Milenijum i Olimpijski bazen, a takođe paralelno gradi nove i značajno unapređuje postojeće kapacitete, u skladu sa najvišim sportskim standardima, kako bi naša deca i mladi sportisti mogli da treniraju što više sportova. Tako je, krajem prošle godine, u Gudurici završena potpuno nova sportske sala, dok je u Uljmi u toku završna faza izgradnje dvorane, koja će već u prvoj polovini ove godine primiti prve sportiste. U ime Grada Vršca i u svoje lično ime, čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima nagrade za Sportistu godine. Hvala vam za sva odličja koja ste doneli u svoj grad. Želim vam još mnogo novih uspeha i trofeja u nastavku sportske karijere. Grad Vršac će se uvek ponositi vama i pružiti vam svu neophodnu podršku“, rekla je u svom obraćanju gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Dodeli su prisustvovali i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković, PR Sportskog saveza Srbije Marina Jovičić, predsednik Sportskog saveza Vojvodine Jasmina Juras i generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine Mladen Stojšin.

„Veliko zadovoljstvo uvek mi predstavlja kada dolazim u Grad Vršac, grad sporta, grad velikih prijatelja Sportskog saveza Srbije. Moram da pomenem uspešnu saradnju sa Sportskim savezom Vršca, a posebno se zahvaljujem što na lokalnom nivou sprovodite veliki broj akcija Sportskog saveza Srbije i nadam se takvoj saradnji i u budućnosti“, istakao je u svom govoru Goran Marinković generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, prenevši tom prilikom pozdrave predsednika Sportskog saveza Srbije, olimpijskog šampiona Davora Štefaneka.

Najprestižnija nagrada, za najboljeg sportistu Grada Vršca za 2023. godinu, pripala je Vanji Rankov, kadetkinji Tekvondo kluba Eurošped.

Vanja Rankov nije izgubila ni jednu borbu u poslednje dve godine. Tokom protekle godine postala je Prvakinja Sveta na Svetskom prvenstvu u Sarajevu, gde su je proglasili i za najbolju takmičarku na svetu za kadete. Odbranila je titulu Prvakinje Evrope u Beogradu. Jedini je tekvondo takmičar u našoj zemlji, koji ima titulu Prvakinje Sveta i dvostruku titulu Prvaka Evrope. Vanja je broj jedan na svetskoj rang listi već dve godine i stipendista Pokrajinskog sekreterijata za sport i omladinu. Takođe je osvojila i veliki broj medalja, od kojih je svakako najvažnija zlatna medalja na Svetskom prvenstvu, ali i proglašenje za najbolju takmičarku sveta za kadete. Odbrana titule na Evropskom prvenstvu, 1. mesto svetske tekvondo rang liste, još jedna u nizu pobeda koju je ponela Vanja Rankov i sa razlogom dobila pehar za najboljeg sportistu Grada Vršca za 2023. godinu.

Specijalna priznanja za najbolju ekipu poneli su Omladinski fudbalski klub Vršac, Odbojkaški klub Banat, Stonoteniski klub Vršac i Košarkaški klub Breg.

Najbolji senior za ovu godinu je Stefan Simić iz Košarkaškog kluba Vršac.
Stefan Simić jedan je od najboljih igrača seniorske ekipe Vršca, u protekle dve sezone. Istakao se kao pravi lider i vođa, kako na terenu tako i van njega. Košarkaški klub Vršac takmiči se u najvišem rangu srpske košarke i trenuno zauzima treće mesto u KLS ligi, sa ambicijama za najviši plasman.

Nagradu za najbolju seniorku dobila je Una Radak iz Stonoteniskog kluba Vršac.

Posthumno je odlikovan Danijel Beljin Tisa, koji je za života bio značajan deo vršačkog fudbala i njegovih velikih uspeha.

Danijel Beljin rođen je 30.06.1987. godine. Svoje prve fudbalske korake napravio je u rodnom Izbištu, igrajući za fudbalski klub Polet. Fudbalski put ga je odveo u FK Vršac koji se tada takmičio u Srpskoj ligi i bio je jedan od najboljih mladih igrača. Nakon dve godine vraća se u Izbište i sa Poletom pravi izuzetne rezultate. Kada je 2013.godine prešao u tadašnji OFK Vršac junajted, nije ni sanjao da će se u jednom klubu zadržati punih devet godina. U godini kada se OFK Vršac plasirao u Srpsku ligu, bio je kapiten ekipe i stub odbrane. Na istom nivou nastavilo se i narednih godina i tako došao do broja od čak 250 odigranih utakmica za OFK Vršac . Podigao je tri važna pehara za tih devet godina, a najvažniji je bio u leto 2022. godine kada je zajedno sa svojim saigračima ostvario plasman u Prvu ligu Srbije i bio značajan deo najvećeg uspeha vršačkog fudbala. Nažalost u 36. godini života, nakon iznenadne bolesti, otišao je sa životne scene i sada trči za loptom po nebeskim terenima.

Za najbolju ekipu, proglašen je Omladinski fudbalski klub Vršac – kadetska ekipa.

Pehar za najbolju ekipu Grada Vršca 2023. godine, odneo je Tekvondo klub Eurošped, koji je zabeležio istorijski uspeh koji se može rangirati i kao najbolji u zadnjih 28 godina.

Tekvodno klub Eurošped je tokom 2023. godine učestvovao na oko 45 takmičenja u zemlji i inostranstvu. Na ovim takmičenjima osvojeno je mnogo značajnih medalja, a sam klub je ekipni prvak Srbije u kadetima. Klub predstavlja 6 prvaka države i više prvaka i vice prvaka Balkana. U 2023. godini u svom profesionalnom delu, klub je oformio oko 11 takmičara koji su deo reprezentacije Republike Srbije i koji su učestvovali na evropskim i svetskim prvenstvima u kadetskom, juniorskom i seniorskom uzrastu.

Priznanje za najboljeg trenera 2023. godine dobio je Branislav Đan, zbog svog velikog doprinosa u razvoju, ne samo svog kluba, nego i sporta u Gradu, što je rezultiralo prepoznatljivosti Grada Vršca širom zemlje, Balkana, kao i svuda gde su deca,pod njegovim stručnim vođstvom, igrala svetske turnire.

Ovogodišnji najbolji junior koji je poneo svoj pehar je Vuk Mihajlović, Tekvondo klub Eurošped, koji je učestvovao na evropskom juniorskom prvenstvu i ušao u top 5 na rankingu. Za najbolju juniorku proglašena je Lana Nestorov iz Tekvondo centra Uljma, koja se kvalifikovala i učestvovala na Evropskom juniorskom prvenstvu.

Nagrade za najboljeg kadeta i najbolju kadetkinju, odneli su Marko Stefanov, Tekvondo klub Eurošped i Marija Tanackov, Džudo klub Lokomotiva.

Marko je proglašen za najboljeg kadeta u Srbiji i na svetskoj rang listi nalazi se na 3. mestu, a Marija je prvak Vojvodine i šampion Srbije, kao i šampion Srbije na školskom prvenstvu. Marija je aprila meseca učestvovala sa reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u sambou, koje je održano u Haifi u Izraelu, gde se istakla titulom vicešampiona Evrope. Takođe je na Evropskom prvenstvu bila najuspešniji takmičar iz Srbije, jer je bila jedini takmičar iz naše zemlje koji se plasirao u finale Evropskog prvenstva. Pored toga, osvajala je medalje na svakom turniru na kom je učestvovala.

Ovogodišnji najbolji pionir i pionirka su Andrija Mihajlović, Tekvondo klub Eurošped i Jelena Tanackov, Džudo klub Lokomotiva. Andrija je učestvovao na mnogobrojnim turnirima, gde je ostavio svoj trag kao jedan od najperspektivnih tekvondista. Jelena je prvakinja Vojvodine i šampionka Srbije u kategoriji mlađih pionirki i osvajala je medalje na mnogobrojnim turnirima.

Nagradu za životno delo, odneo je Dragan Nedeljković Kec, koji predstavlja Udruženje ženskog fudbala Banat.

Počeo je u pionirima FK Vršca, da bi ga na prijateljskoj utakmici prvih timova FK Vršca i Crvene zvezde u predigri utakmice zapazio Miljenko Mihić, tada trener prvog tima Crvene zvezde, na čiji poziv odlazi u Crvenu zvezdu. Nakon dve godine vraća se u FK Vršac i igrajući za omladince osvaja sa svojim drugovima titulu prvaka Vojvodine, a uporedo debituje za prvi tim. Igrao je za veliki broj timova, a trenersku karijeru počeo je u FK Radnički Vršac, gde je bio trener svih mlađih kategorija, a sa pionirima osvaja jesenju titulu u Kvalitetnoj ligi Vojvodine. Kasnije je bio trener u FK Vršac, BAK Bela Crkva, Sloga Plandište, Vulturul Grebenac, Jedinstvo Vlajkovac, Polet Izbište, Vinogradar Gudurica, Karaš Jasenovo, Borac Veliko Središte i od 1999. godine uporedo i trenr svog OFK Banata čiji je predsednik od osnivanja do dana današnjeg punih 25 godina. Uporedo je bio i predsednik Jedinstva iz Vlajkovca nekoliko godina. Sa OFK Banat osvaja mnoge pehare u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao je u stvaranju mnogih superligaških igrača. Završio je Višu trenersku školu na DIF-u u Novom Sadu i poseduje trenersku A licencu. Svoj život posvetio je fudbalu i uvek sa ponosom ističe da je fudbal prva i najveća ljubav njegovog života.

Priznanje za podršku razvoja sporta, dobila je kompanija Mega Pak doo, u čije ime je nagradu primio direktor Zoran Kostadinov.

Kako tradicija nalaže, predstavljene su i vršačke sportske nade kojih je ove godine bilo više nego ikada, a nagrade su dodeljene:
– Nikolini Vukić – Plesni studio Milenijum,
– Mili Đurović – Plesni studio Milenijum,
– Ivani Došen – Planinarsko-skijaški klub Železničar,
– Milošu Talpešu – Planinarsko-skijaški klub Železničar,
– Leni Radivojević – Badminton klub Fanatik,
– Borisu Bilbiji – Badminton klub Fanatik,
– Maksimu Kanurskom – Atletski klub Atina,
– Eleni Đukić – Atletski klub Atina,
– Leni Laušev – Kik boks Fajter 013,
– Filipu Filipoviću – Kik boks Fajter 013,
– Luki Živkoviću – Tekvondo klub Vršac,
– Mii Rangelov – Tekvondo klub Vršac,
– Nađi Orešan – Sokolsko društvo Vršac,
– Miljani Karakaš – Sokolsko društvo Vršac,
– Lani Orta – Odbojkaški klub Vršac,
– Stefanu Rajiliću – Rukometni klub Mladost,
– Mihajlu Višackom – Rukometni klub Mladost,
– Vuku Jezdimiroviću – Karate klub Vršac,
– Ani Đokić – Sportsko udruženje skijaša Snov tim,
– Petru Mandiću – Sportsko udruženje skijaša Snov tim,
– Jovani Vuković – Bokserski klub Ring 013,
– Vukašinu Vukoviću – Bokserski klub Ring 013,
– Luki Lazoviću – Tekvondo klub Tornado,
– Dunji Marić – Odbojkaški klub Banat,
– Viktoru Rabijcu – Odbojkaški klub Banat,
– Aleksandru Ulmanu – Šah klub Progresul Vlajkovac,
– Luki Đukić – Šah klub Progresul Vlajkovac,
– Branku Miloševiću – Mačevalčki klub Karika,
– Veljku Čankoviću – Košarkaški klub Vršac,
– Leni Konstantinov – Vršački atletski klub 1926,
– Miloradu Pruniću – Vršački atletski klub 1926,
– Alekseju Gajti – KJBVS Gošinkan,
– Filipu Popošilovu – KJBVS Gošinkan,
– Vladanu Miletiću – Džudo klub Lokomotiva,
– Dušanu Đekiću – Džudo klub Lokomotiva,
– Nađi Orlić – Stonoteniski klub Vršac,
– Branislavu Rendulici – Stonoteniska akademija Milenijum,
– Aleksandaru Lackoviću – Akademija fudbala Kristal,
– Nemanji Pečeničiću – Akademija fudbala Kristal,
– Relji Nikoliću – Košarkaški klub Tower,
– Sergeju Tadiću – Košarkaški klub Tower,
– Dunji Molnar – Udruženje ženskog fudbala Banat,
– Maši Agatonović – Šah klub Bora Kostić Vršac,
– Milošu Renduliću – Šah klub Bora Kostić Vršac,
– Jovani Mitrović – Sportsko udruženje Super star akro dens klub,
– Cveti Stjepanović Dondur – Sportsko udruženje Super star akro dens klub,
– Lani Grbić – STK Jedinstvo Vlajkovac,
– Vidanu Klašnji – Tekvondo klub Eurošped,
– Nađi Nikolin – Tekvondo klub Eurošped i
– Neveni Guga – Tekvondo Centar Uljma.

Svečanost je protekla u sjajnoj atmosferi, koju su upotpunili i muzički nastupi učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca, Mihajla Kneževića na harmonici i Đorđa Grubiše na gitari.