HomeVestiVršačka džudistkinja Marija Tanackov 7. na Prvenstvu Evrope
Vrščanka Marija Tanackov, članica Džudo kluba „Lokomotiva“, osvojila je 7. mesto na Prvenstvu Evrope u glavnom gradu Bugarske. Uprkos velikim problemima, o kojima nam svedoči trener Viktor Ožegović, Marija je ostvarila izvanredan rezultat.

„Pre samo godinu dana nismo ni u snovima mogli da sanjamo plasman na Evropsko prvenstvo, a to da budemo konkurentni za medalju, to nismo sanjali ni u najluđim snovima. Samo učešće na Prvenstvu Evrope je velika čast i ponos. Jer predstavljaš svoju zemlju. Ujedno, to je i velika obaveza i odgovornost, da istu ne obrukaš (mada u nekim sportovima tu obavezu i odgovornost neki ne osećaju)“, kaže Ožegović.

Viktor i Marija su zadnja dva meseca živeli za evropsku medalju…

„Samo ona i ja znamo kako joj je bilo da skine 7 kilograma. Veoma, veoma stresno. Od 6 do 8 sati treninga dnevno zadnjih mesec dana, do trčanja uz stepenice hotela na 15. sprat nekoliko puta zadnjih sat vremena pred merenje… Ali uspeli smo. Ipak, sreća nas je malo zaobišla. Baš je Marija izvučena za kontrolno merenje. Susreli smo se sa 500 grama viška, pa smo opet morali da radimo naporno. I uspelismo, u zadnjim momentima“, kaže Ožegović.

Tu nije bio kraj teškim okolnostima koje su pratile Vrščane.

„Sreća nas je zaobišla i u žrebu, jer je Marija u prvom kolu radila sa Francuskinjom, koja je druga na svetskoj rang listi, a pritom je imala dvosatni trening zbog skidanja kila, koji je završila pola sata pre meča. Nismo uspeli da pobedimo u tom meču, ali se nismo ni obrukali. Potom, u repasažu, protiv Belgijanke, dobijamo meč posle 20 minuta borbe, jer je Mara prava lavica i ne odustaje do kraja. Nažalost, taj meč je ostavio traga i u finalu repasaža gubimo od Nemice i tu završavamo ovogodišnji nastup na Prvenstvu Evrope. Kažem ovogodišnjem, jer sam uveren sam da će ih, za ovo naše dete, sa njenim trudom, željom i zalaganjem, biti još mnogo, mnogo…“, kaže Ožegović.