HomeVestiVrščaninu Miloradu Kapelanu Zahvalnica za izuzetan doprinos razvoju šaha u Srbiji

Šahovski saveza Srbije upriličio je svečanost povodom 75. godišnjice od svog osnivanja. U prisustvu brojnih zvanica i predstavnika medija, Darko Lazić predsednik ŠSS, tom prilikom, uručio je Zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju šaha u Republici Srbiji Vrščaninu Miloradu Kapelanu.

Kapelan je titulu majstora fide osvojio 1975. godine. Bio je nastavnik matematike i direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Vršcu. U penziji je i živi u Vršcu. Član je ekipe kluba „Unirea“ Ritiševo.

Šahovsko bavljenje počinje u Šah klubu „Uljma“, a zatim prelazi kao nastavnik matematike u Pavliš. Ovde otpočinje svoj šahovski pedagoški rad i formira grupu devojčica koje su kasnije postale poznate kao „Zlatne devojčice iz Pavliša“.

Kada je postao direktor OŠ „Vuk Karadžić“, okupio je najbolje šahiste Vršca i okoline u klubu „Bora Kostić“. Tada započinje i pedagoški rad sa mladima. Učestvovao je u akciji „Šah u škole“. Šah je uveden kao predmet u osnovnoj školi u kojoj je on bio direktor.

Jedan je od pokretača akcije da se velemajstoru Bori Kostiću podigne spomenik u centru Vršca.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva sporta, Sportskog saveza Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Opštine Stari Grad, Šahovskog saveza Republike Srpske, teritorijalnih saveza, šahovskih klubova, veliki broj prijatelja ŠSS i ljubitelja drevne igre, kao i veliki broj medija.